Реализация на проекта

Етап

I


Как възникна идеята?

Some of the first members of Women's Charity Society ”Mother's Love“ (Women's Charitable Society ”Mother's Care“).

Макет на скулптурната композиция на Александър Керков.
Автор: Георги Балабанов.

През 2018 година, Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ – Габрово, стартира инициатива за изработване и експониране в градска среда на скулптурна фигура на Александър Керков.

Идеята за създаване на такава скулптура идва след прочитането на интервю на Румяна Еманулиду с Джони Пенков от 15 септември 2015 г. във в. „Черноморски фар“, в което Пенков говорейки за емблематичната личност на Бургас – Петьо Пандира (Петко Благоев), на когото бургазлии са издигнали паметник, отделя особено внимание на Александър Керков от Габрово.

На общо събрание на Дружеството е взето решение за изграждане на скулптурна фигура на „Вечния музикант“, защото той е личност с голяма заслуга за дейността му, участвайки със своя оркестър безвъзмездно във всички благотворителни балове и вечеринки на Дружеството.

Идеята е той да продължи да бъде там, където го помнят много габровци в последните години от живота му – на оживената централна улица, където е дарявал надежда с билетите на държавната лотария и неговите „късметчета-изненади“.

За скулптор е избран Георги Балабанов, който е бил негов ученик във фанфарната музика на ОУ „Васил Левски“ и за когото Керков е бил „перфектният учител по музика, посветил живота си на децата“.

В продължение на 3 години Дружеството събира средства за изграждането на скулптурната фигура на Александър Керков. За тези три години са организирани множество благотворителни концерти, кулинарни изложби, вечери, посветени на Керков и др. инициативи, подпомагани от Читалище „Априлов-Палаузов“, Национална Априловска гимназия, доброволци от Български младежки Червен кръст – Габрово, Центъра за обществена подкрепа при SOS Детски селища България и Младежкия съвет по наркотични вещества и ученическите съвети.

Събраните средства не са достатъчни, затова през 2020 г. Дружеството кандидатства с проект за съфинансиране от Програма „Култура“ на Община Габрово. Проектът е одобрен, а останалата сума е събрана благодарение на габровския бизнес, Фондация „Габрово – преди и сега“ и на Обществен дарителски фонд – Габрово, съфинансиран от Фондация „Америка за България“.

Моменти от благотворителни концерти и базар, организирани за набиране на средства за изграждане на скулптурната композиция на Александър Керков


Георги Балабанов

Aвтор на скулптурната композиция

Георги Балабанов – Гого, е габровец, роден в артистичното семейство на Дивна и Леонти Балабанови. По-големият му брат – Теодосий, е художник-график.

Георги Балабанов завършва Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък (1989) и Академията за изящни изкуства – Скопие, Северна Македония, с награда „студент на випуска“ (1995).

Художник на свободна практика с участие в местни, национални и международни изложби. Носител е на голямата награда „Златен Езоп“ от 20-то Международно биенале за хумор и сатира в изкуствата – Габрово (2011), на наградата „Христо Цокев“ на Община Габрово (1998, 2002) и по случай Деня на Габрово (2017) и др.

За да разберете какъв е пътят, през който е минал Георги Балабанов, до завършването на скулптурата на Александър Керков, може да прочетете интервюто на Вела Лазарова с него.

Етап

II


Реализация на проекта

Етап

III


Експониране в градска среда

Скулптурната фигура на Александър Керков е вече готова и ще бъде поставена в градината до Църквата „Успение Богородично“ и както се изразява нейният автор „усмихващ се на прозаичното в живота ще заживее сред нас, да не бъде забравян“.

На тържественото откриване ще бъде представена изложба за живота и дейността на Александър Керков, подготвена от Държавен архив – Габрово, ще свири Оркестър „Габрово“ и ще звучи запис на музикалното произведение на Александър Керков „Безименний“ марш“ в аранжимент на Илко Илиев.