Откриване на скулптурната фигура на Александър Керков

Днес е 1 ноември – Денят на народните будители! Нека си пожелаем да имаме сили, разум и мъдрост да следваме нашите будители и духовни просветители, за да ни има като народ!

Откриването на скулптурата на Керков е хубав повод днес, да се поздравим с празника, защото той е един от габровските будители - музикален педагог, посветил целия си живот на децата и на младото поколение, на които е разкрил красотата на музикалното изкуство. Той е първият композитор на фанфарна музика в България, вечният музикант, създателят на фанфарни училищни музики, с право наречени „украшение и гордост на Габрово”. Кой е Александър Керков? По-възрастните още го помнят, а за по-младите и за тези, които не го познават се представи кратък разказ.

Приветствие към Дружеството и всички габровци направи г-жа Таня Христова – кмет на Габрово. Благодарност към Община Габрово и ЖБД „Майчина грижа“ поднесе и Нено Василев – родственик на Керков. Скулптурната фигура се откри под звуците на Оркестър „Габрово“ от г-жа Таня Христова – кмет на Габрово, г-н Георги Балабанов – автор на скулптурата и Стефка Василева – председател на ЖБД „Майчина грижа“ с пожелание да ни е честита и да я пазим!

Нека да бъде привлекателно място и пространството за неформални срещи и отдих и територия на памет и почит към значимите личности и събития в историята на града.

Нека бъде пространството за реализиране и представяне на творчески проекти и не на последно място да стимулира развитието на туризма в града.


Част от снимките в галерията са предоставени от Община Габрово.Сподели

Previous Memory

Предстоящо откриване на
скулптурната фигура на
Александър Керков

Новини